Аксесоари и приспособления за вино
Съществуват различни аксесоари и приспособления за познавачите на вино. От какво всъщност се нуждаете обаче? Повечето хора се наслаждават на чаша хубаво вино. Необходимостта от аксесоарите се появява, когато състава на виното е всичко!
Необходимостта от аксесоарите се появява, когато започнем да се замисляме все повече за състава на напитката. На първо време се нуждаете от тези четири основни приспособления:
Чаши за вино
Добрите вина се поднасят в хубави чаши. По този начин можете да усетите високото качество на вината. Чашите от висок клас могат да получат разнообразие от допълнения: обемът им следва да отговаря на състава и наситеността на виното; необходима е отлична пропорция между горната част на чашата и столчето, за да можете удобно да разклатите виното преди да отпиете. Чашите без столче стават все по-популярни, но в действителност столчето е поставено с цел.
Чашите за вино трябва да се държат за него, за да се намали влиянието от топлината на тялото към виното. Висококачествените чаши често са със силно издути тънки стъкла и се характеризират предимно с полирани ръбове, отколкото с деформации.
Видът на чашата е определящ за вкуса на виното – букетът ще бъде по-наситен и ясен в кристална чаша, в сравнение с други, по-евтини чаши.
Започнете колекцията си от чаши с тези четири популярни вида:
По-малка универсална чаша за бяло вино;
Малко по-голяма чаша за по-наситени бели вина, Розе и по-светли червени вина;
Висока с широко гърло или т.нар. чаша за Бордо е идеална за Каберне Совиньон;
Висока тясна винена чаша – идеална за всички пенливи вина. Тесният дизайн придава допълнителна привлекателност на шампанското, защото балончетата си личат по-ясно.
Попълнете колекцията си с добавяне на чаша за бургундско вино – идеално за Пино Ноа
Тирбушон
Колкото и добро да е виното, удовлетворениетоне би било пълно, ако трябва да се борите да отворите бутилката. Добрият тирбушон е задължителен, но повечето домакинства не разполагат с такъв. Джобното ножче с прототип ножа на сомелиера би могло да е достатъчно и специализираните такива за вино ще останат доволни да ви продадат такова.
Спиралата трябва да бъде вретенообразна до степен, в която може да бъде вмъкната клечка за зъби. В повечето домакинства тирбушонът напомня повече на бормашина, а кукичката не е особено добра за корковите тапи.
Гарафа
Използването на гарафа при поднасяне на виното е не само стилно, но и част от етикета. Гарафата е от огромно значение за вкуса на първокачествените вина. Причините за това са следните:
Кислородът помага за достигане на зрелост при младото вино. Превръща го в по-наситено.
При по-старите червени вина се забелязва образуването на утайка. Правилната употреба на гарафа може да предотврати попадането на утайката във виното, което пиете.
Някои вина е възможно да имат лек вкус на застояло след отваряне. Излагането на кислород способства за възстановяване на ароматния букет на виното. По-старите вина губят някои от съединенията си, като оцетната киселина. Дори вината с „характер“ могат да подобрят качеството си, ако престоят известно време в гарафа.